1390
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1390,stockholm-core-1.2.1,translatepress-nl_NL,select-theme-ver-5.2.1,,paspartu_enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Innovatiesessies Autisme Spectrum Stoornis

 

De Boerderij in Reek is een woongroep voor volwassenen binnen het zorgprogramma Autisme Spectrum Stoornissen, onderdeel van zorg-organisatie GGZ Oost Brabant.

 

De organisatie vroeg me ideeën aan te dragen die kunnen bijdragen aan het welzijn van haar cliënten. Na een oriënterend bezoek stelde ik voor de co-creatiemethode toe te passen, die zich eerder had bewezen in vergelijkbare projecten met ouderen en kinderen.

 

In het voorjaar en de zomer van 2017 had ik een serie sessies met cliënten en personeel, waarbij we samen onderzochten waar hun uitdagingen, behoeften en kansen lagen. Als we eenmaal een goed aanknopingspunt hadden gevonden, ontwierpen we daar samen een oplossing voor. Deze oplossing werkte ik daarna uit in heldere visualisatie, voorzag die van kort commentaar en bundelde de resultaten.

 

De presentatie aan de woongroep gaf een helder beeld van wat er leefde in de woongroep, maar ook van de mate waarin men is staat was invulling te geven aan zijn of haar behoeftes. De Ideeën uit het boek hebben geleid tot verbetering van de leefomstandigheden in de woongroep.

 

De co-creatie methode die ik toepaste is ontstaan in 2014, tijdens projecten waarbij ik in verschillende situaties met groepen en individuen “creatieve gesprekken” had. Sindsdien heb ik de methode verder ontwikkeld en bied ik deze als dienst aan bij overheden, (zorg) instellingen en commerciële organisaties.

 

Bekijk andere co-creatieprojecten hier:

Project SeniorDesigner

Project Buddy Bench 040

Scenariovisualisatie kernwinkelgebied Heeze

Visueel faciliteren voor beleidsmakers

Beeldverhaal Oud-Woensel

Co-creatie leefbaarheid woonflat St. Joseph