1554
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-1554,stockholm-core-1.2.1,translatepress-nl_NL,select-theme-ver-5.2.1,,paspartu_enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

INDUSTRIEEL ONTWERP

Concept- en productontwikkeling

Support aan bedrijven bij de ontwikkeling van nieuwe industrieel te vervaardigen producten, waarbij ik onderdeel ben van het ontwikkelteam en/of werk aan delen van het project. De werkzaamheden voer ik uit bij de opdrachtgever, in eigen studio of beide. Hierbij maak ik gebruik van 2D- en 3D ontwerpsoftware en eigen apparatuur.

Voorbeeld: Xperius ultrasound-cart voor Philips Design

 

Productvormgeving (styling)

Support aan bedrijven bij de vormgeving van een nieuwe industrieel te vervaardigen producten. Op basis van een voorgeschreven of nieuw te ontwikkelen beeldtaal creëer ik esthetische concepten voor een productbehuizing en werk deze uit tot het gewenste niveau.

Werkzaamheden voer ik uit bij de opdrachtgever, in eigen studio of beide. Hierbij maak ik gebruik van 2D- en 3D ontwerpsoftware en eigen apparatuur.

Voorbeeld: NGRAVE Zero wallet voor Comate Engineering & Design

 

Startup design-ondersteuning

Creatieve ondersteuning bij de ontwikkeling van een nieuw businessmodel of -propositie, variërend van conceptcreatie, conceptvisualisatie, storyboard-visuals, creatie en visualisatie van scenario’s, industrieel ontwerp, opmaak van eenvoudige brochures en patentillustraties. De ondersteuning is erop gericht de startup binnen de dynamiek van het startup-proces flexibel te ondersteunen bij het ontwikkelen van zijn/haar verhaal, en het uitwerken ervan in concrete voorstellen voor het vinden van financiers.

Voorbeeld: Juno design consultancy voor Accerion Unconstrained Robotics

 

Corporate design harmonisatie

Initiëren of leiden van (of ondersteuning bij) projecten rond de esthetische harmonisatie van de (industriële) vormtaal binnen een merk of een programma. Analyseren van de huidige productportfolio, onderzoeken van de ruimte voor harmonisatie binnen de technische mogelijkheden, bijwerken of ontwikkelen van een vormtaal, vertalen van de vormtaal in richtlijnen, support bij het uitrollen van de harmonisatie.

Voorbeelden: Commscope (voorheen TE Connectivity) fiber closures, Remeha beursstands, Atag New Matrix productgamma.

 

Geïnteresseerd? Neem contact op voor meer informatie, een kennismaking of een vrijblijvende probeersessie.

VISUALISATIE

Scenario- en conceptvisualisatie

Met deze dienst ondersteun ik bedrijven, organisaties of overheden bij het ontwikkelen van een product, dienst of proces, in de eerste fase van de ontwikkeling. Tijdens bijeenkomsten en werksessies ondersteun ik de facilitator, stimuleer ik proactief de creatie van ideeën, scenario’s en oplossingen, werk deze uit in heldere conceptvisualisaties die door de opdrachtgever strategisch ingezet kunnen worden. De tools die ik hierbij gebruik zijn whiteboard of flip-over schetsen, analoge en digitale beeldcollages en digitale schetsen.

Voorbeeld: Scenariovisualisatie kernwinkelgebied Heeze.

 

Storyboard- of workflow visualisatie

Een sterke basis voor het veranderen van een proces of gebruikersinteractie is het in kaart brengen van de huidige status. Op locatie, of in mijn eigen studio analyseer en visualiseer ik processen door middel van fotografie en schets, en werk deze uit in een serie afbeeldingen. Waar nodig doe ik voorstellen voor veranderingen en/of werk deze uit in een vorm van een ontwerpproject.

Voorbeeld: Zorginnovatie co-creatie

 

Innovatie-visualisaties

Soms zijn bedenkers van een innovatie zo gespecialiseerd op hun eigen vakgebied, dat ze moeite hebben de meerwaarde van hun eigen innovatie over te brengen. In zo’n geval kunnen communicatieve visualisaties helpen. Bij het maken van innovatie-visualisaties begin ik met een inhoudelijk gesprek met de bedenker over de innovatie zelf, over de betekenis ervan voor de mogelijke afnemer en over de manier  waarop de innovatie het best kan worden gevisualiseerd. Deze informatie werk ik in samenspraak met de bedenker uit tot materiaal dat hem of haar in staat stelt zijn of haar verhaal helder uiteen te zetten. Denk hierbij aan digitale schetsen, digitale 3D render-visualisaties en/of een storyboard.

Voorbeelden: Bordex PressurePack, en Simulatie-gestuurd ontwerpen in kunststof

 

Live schetsen bij evenementen en uitvaarten

In sommige situaties is het verbeelden van gedachten krachtiger dan het uitspreken ervan. Bij het live-schetsen ga ik op een visuele manier gesprekken aan met anderen, waarbij de handeling van het verbeelden centraal staat. Het visualiseren werkt drempelverlagend, kan abstracte informatie concreet maken en helpen bij het bespreekbaar maken van moeilijke onderwerpen. Denk hierbij aan conferenties, seminars, uitvaarten of andere bijeenkomsten.

Voorbeelden: Live conferentie-schetsen en Live outdoor schetsen.

 

Geïnteresseerd? Neem contact op voor meer informatie, een kennismaking of een vrijblijvende probeersessie.

COCREATIE WORKSHOPS

Cocreatie is een samenwerkingsvorm waarbij alle deelnemers invloed hebben op het proces en het resultaat ervan. Dit kan een ontwerp zijn, maar ook een plan of een advies. Kenmerken van cocreatie zijn creatieve interactie, onderling raakvlak, gezamenlijke inzet en resultaatgerichtheid.

Voorwaarden voor succesvolle cocreatie zijn gelijkwaardigheid van de deelnemers, wederkerigheid, openheid en vertrouwen. Binnen een gestructureerd maar creatief proces onder begeleiding van een workshopleider komen deze eigenschappen het best tot hun recht. Cocreatie is geen doel op zich, maar een effectief hulpmiddel bij het vinden van breed gedragen oplossingen en het creëren van “eigenaarschap” die kan aanzetten tot verandering.

 

De voordelen van de cocreatie-methode zijn:

• Kortere, effectieve creatieprocessen;

• Passende oplossingen, die een reflectie zijn van wat er leeft bij de deelnemers;

• De participant is en blijft eigenaar van de oplossing en wordt zo “ambassadeur” van het project.

 

Een cocreatie-project begint met een kennismakingsgesprek, waarin de context, groepsgrootte, locatie en het gewenste resultaat worden besproken.  Indien nodig bereid ik de sessie(s) voor met inspiratiebeelden of voorbeelden. De sessie zelf bestaat uit een introductie, het stellen van doelen en voorwaarden, een aantal idee- en filtersessies, een samenvatting, toetsing aan de voorwaarden en een eindevaluatie.  De resultaten werk ik vervolgens uit in een rapportage met conceptvisualisaties. In sommige gevallen volgt na de eerste sessie(s) nog een vervolgsessie en/of ondersteun ik het uitrollen van (deel)projecten.

 

De afgelopen jaren heb ik mogen werken aan een aantal inspirerende en succesvolle cocreatie-sessies bij organisaties in de gezondheidszorg, het onderwijs en bij overheden. Bekijk hieronder enkele succesvolle voorbeeldprojecten:

 

Gemeente Veldhoven;

Psychische en psychiatrische hulpverlening Reinier van Arkel;

Gemeente Heeze-Leende;

Basisschool de Boschakker en

Woon-zorgcentrum Vitalis

 

Geïnteresseerd? Neem contact op voor meer informatie, een kennismaking of een vrijblijvende probeersessie.