106
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-106,stockholm-core-1.2.1,translatepress-nl_NL,select-theme-ver-5.2.1,,paspartu_enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Welkom

Mijn naam is Marnix Oosterwelder en ik ben de oprichter van Rake Lijnen. Na het afronden van een aantal beroepsopleidingen studeerde ik Industriële Vormgeving bij de afdeling Leasure aan de Design Academy in Eindhoven, waar ik in 1997 Cum Laude afstudeerde. Aansluitend werkte ik bij diverse ontwerpbureaus in binnen-en buitenland, waaronder 11 jaar bij ontwerpbureau Van Berlo.

 

Gedreven door een groeiende behoefte aan autonomie en authenticiteit in mijn werk, besloot ik in 2013 onder eigen vlag verder te gaan. Het zakelijke en informele netwerk dat ik sinds mijn afstuderen opbouwde, is een van de pijlers van Rake Lijnen. Ik combineer mijn flexibiliteit als Zelfstandige met een breder dienstenpakket via mijn netwerk. Hierbij huur ik waar nodig capaciteit in, of word zelf ingehuurd om een ander team te ondersteunen.

 

Eén van de voorwaarden bij het beginnen van een eigen ontwerppraktijk was het vinden van een inspirerende balans tussen werkzaamheden binnen verschillende werkgebieden. Aan die voorwaarde is inmiddels ruimschoots voldaan. Ik kies bewust voor een combinatie van industriële ontwerpprojecten,  conceptontwikkelingsprojecten en projecten gedreven door idealisme. De synergie die ik vind waar deze werkgebieden elkaar overlappen, is een van mijn belangrijkste inspiratiebronnen. Het werken voor bedrijven in verschillende sectoren én voor organisaties, instellingen en particulieren vraagt veel aanpassingsvermogen en houdt me als ontwerper scherp.

 

Lees meer over mijn achtergrond in mijn curriculum vitae.

 

De Studioruimte van Rake Lijnen bevindt zich in de monumentale Apparatenfabriek in het voormalige industriële hart van Eindhoven. Het is mijn dagelijkse werkplek, maar de ruimte kan ook gehuurd worden voor workshops en vergaderingen.

Activiteiten

De hoofdactiviteit van Rake Lijnen is industrieel ontwerp: het in opdracht vertalen van een behoefte in een tastbare, commerciële oplossing. In de loop van de jaren heb ik me een werkstijl eigengemaakt waar ik met een hoge graad van zelfstandigheid, in nauwe samenwerking met mijn opdrachtgevers, in kort tijdsbestek toe werk naar een eindresultaat dat aansluit op de wensen van de opdrachtgever en op zijn of haar ontwikkelingsproces.

 

Met de uitdrukking rake lijnen in mijn bedrijfsnaam geef ik uitdrukking aan het effect van visualisatie. Het is mijn ervaring dat de belangrijkste momenten in een ontwikkelingstraject plaatsvinden op momenten dat gedachtegoed is verbeeld. Daarnaast heeft visualisatie een verbindend effect: tussen mensen, tussen opdrachtgever en klant, tussen vraagstuk en aanpak, en altijd tussen idee en resultaat. Met Rake Lijnen combineer ik mijn ervaring als ontwerper en mijn tekenvaardigheid en zet me in voor zinvolle oplossingen die dicht bij de mens staan.

 

Door deze methode vaak toe te passen is een cocreatie-methode ontstaan waarbij ik de opdrachtgever en de deelnemers beschouw als participerende medeontwerper. Eigen hieraan is dat ik als ontwerper geen kennisautoriteit ben, en dat de deelnemer de specialist is.

Samenwerkingen

Rake Lijnen zet zich in voor klanten in verschillende sectoren. Resultaten van projecten waaraan ik de afgelopen jaren heb gewerkt, vindt u op de pagina Werk op deze website.

Toegespitst per activiteit hieronder een overzicht van de sectoren waarbinnen ik heb gewerkt.

• Industrieel ontwerp: medische industrie, huishoudelijke apparatuur, consumentenelektronica, mobiliteit, kindveiligheid en kinderspeelgoed, verpakkingsindustrie, technologische startups.

• Conceptvisualisatie: gemeenten, geestelijke gezondheidszorg, ouderenzorg, woningcorporaties, innovatiecentra, onderwijsinstellingen, verpakkingsindustrie, technologische startups.

• Co-creatie: geestelijke gezondheidszorg, ouderenzorg, woningcorporaties, innovatiecentra, onderwijsinstellingen, technologische startups, particulieren, stichtingen, verenigingen.