1947
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1947,stockholm-core-1.2.1,translatepress-nl_NL,select-theme-ver-5.2.1,,paspartu_enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Gewenste intimiteit

 

De buurtvereniging van de Eindhovense wijk ’t Ven liet begin 2021 de wensen en behoeften van de wijkbewoners op ludieke wijze inventariseren door de Hartendames. Bewoners konden aangeven wat ze wilden veranderen of verbeteren aan hun wijk. Wat naar voren kwam was dat tweederde van de wensen voortkwam uit een behoefte aan sociaal contact en de behoefte elkaar een hart onder de riem te steken als gevolg van de Corona-pandemie.

 

De wijkvereniging vroeg Rake Lijnen invulling te geven aan dit inzicht. In plaats van een evenement of een ingreep in het straatbeeld, bedacht ik ’t Wensterbankje: een ecosysteem bestaande uit wisseltrofeeën die wijkbewoners onderling doorgeven om elkaar een hart onder de riem te steken.

 

Het Wensterbankje is een stalen frame in de stijl van het wijkblad, waarin een plantje geplaatst kan worden en dat aan één kant kan worden voorzien van een persoonlijke wens. Het wordt zichtbaar voor het raam geplaatst. Ontvangers voorzien het frame na een paar weken van een nieuwe wens, en geven het weer door aan een straatgenoot.

 

Vanaf medio maart zijn alle straten in de wijk voorzien van een Wensterbankje. Door de frames zichtbaar te laten rouleren binnen de wijk hoop ik de onderlinge band van de bewoners te versterken en gespreksaanleidingen te creëren in een tijd van sociale afstand.

 

Dit project is mogelijk gemaakt door Stichting Wijkoverleg ’t Ven, buurtbewoners ‘t Ven, Buurtcultuurfonds Woonbedrijf, CKE Eindhoven, HV Plaatwerk, DFM Bloemencentrale, WIJeindhoven en De Hartendames. Fotografie: Studio Hystrix.

 

Benieuwd naar hoe Rake Lijnen de leefbaarheid in uw wijk, dorp of stad kan helpen verbeteren? Neem contact met ons op.