Grip door druk

 

Het mooie van werken met startups is dat ik in korte tijd veel leer over nieuwe technologieën. In de samenwerking met het Eindhovense Gravaa leerde ik dat in de wielersport alles draait om controle. Controle over snelheid, remmen, gewicht en bovenal: grip op de weg.

 

Met een gravelfiets of mountainbike kom je verschillende soorten ondergronden tegen op je route (asfalt, zand, modder, gravel) en dus is een constante bandenspanning niet optimaal: voor een optimale grip vraagt een zachtere ondergrond een andere bandenspanning dan een harde.

 

Dit probleem loste Gravaa op en ontwikkelde KAPS: een technologie waarbij bandenspanning wordt gereguleerd met behulp van kinetische energie. Tijdens de realisatiefase ontstonden er vragen: hoe gaan we het vormgeven, hoe ga je het bedienen en hoe gaan we het noemen? Rake Lijnen begeleidde Gravaa door deze fase van de productontwikkeling en ontwierp de hardware van het systeem. In nauwe samenwerking ontwikkelden we een product-set die volledig ten dienste staat van de fietser en gaven het zo vorm dat het intuïtief te bedienen en te onderhouden is.

 

De samenwerking met Gravaa en Total Support (cad-engineering) leverde een zeer innovatief product op. KAPS werd in september 2021 succesvol geïntroduceerd op de Eurobike fietsbeurs en de wielen met KAPS-technologie zijn nu te pre-orderen via Gravaa.

 

Photo credits:

Hubtech.nl, vojomag.nl en cyclingtips.com